Free Lines Arrow s y d a f r i k a - vi ska dit, vill du hänga med? -

Sofie: tis 28/2

Lite skönsång och små presenter till Philip som fyller 15 år idag! Vid 7.30 kom fam Backlund över till oss för vår gemensamma frukost och någon timme därefter blev vi upplockade av Rory som skulle visa oss runt lite i Kapstaden.


Vi besökte bl a 6th district vilket är ett av alla områden vars invånare apartheidregimen tvingade bort från staden. 60 000 svarta människor var tvugna att flytta 50 km från staden eftersom lagen bestämde att bara vita fick bo här. Man delade in männinskorna i olika raser; vita, cape-colored, cape-malaj, indians och black. De svarta var lägst stående gruppen och de tvingades ha med sig identitetsdokument 24h om dygnet där det stod var och hur länge de fick befinna sig på olika platser. Om de ej kunde uppvisa detta dokument eller om de hade felaktiga uppgifter i dokumentet fick de 60 dagar fängelse och dryga böter.


Vi var på ett museum där vi fick se dessa hemskheter som apartheid innebär. Svartas hem mejades ned med bulldozers och vi fick se skyltarna som visade att denna badstrand/restaurang/bänk eller vad som helst enbart fick nyttjas av vita människor. En mörk polisman kunde aldrig bötfälla en vit osv. Först 1994 avskaffades apartheid och identitetspapprena visar inte längre vilken ”ras” man tillhör. Nu håller man på att bygga upp de nermejade områdena för att de svarta ska kunna flytta tillbaka men det har gått 40 år sedan de blev bortflyttade så det är ju inte bara att flytta tillbaka hur som helst, många har skapat sig nya liv på nya platser och det är för dyrt för flertalet att köpa sig en bostad i Kapstadens ytterkant.


Vi fick besöka kåkstäder som låg lite utanför Kapstaden. Beklämmande :( Staten håller på och försöker rusta upp och det är väntelistor på nya bostäder med det kommer att ta tid. Trånga gränder med "hus" av kartong och plåt, med en tung lukt som är svår att beskriva. Det är svårt att ta till sig.. På ett ställe låg det avhuggna fårskallar lite här och där som sedan skulle säljas som mat - makabert..
Vi besökte ett dagis där det var över 100 barn, minimal gård och olika baracker som verkade vara olika avdelningar. En klätterställning på asfalterad gård och taggtrådsstängsel, barn överallt... Vi fick gå in i en av barackerna och där satt runt 30 barn och sjöng. Dagen till ära fick Philip en födelsedagssång av dem :)

Vi fick gå in i en "kåkstads-pub" (ett skjul) och smaka på inhemskt öl tillsammans med några som bodde där. Här dricker man ur gemensam öl-hink och aldrig tillsammans med kvinnor fick vi lära oss. Det smakade inte mycket om ölet men tydligen var det ok att dricka tillsammans med turist-kvinnor..  Husen här har oftast el men inte vatten. Vi gick förbi frisörsalonger som var inhysta i lutande containrar, biltvättar i fallfärdiga skjul och så vidare. Här tvättar man för hand och bygger sina hem med det man hittar.
Detta var förstås ett turiststråk och invånarna var vana vid besöken men förhoppningsvis får de ut något själva av pengarna alla donerar på de olika ställena också, samtidigt som vi får en liten inblick i hur det kan se ut. Nyttigt för oss och våra barn att se hur bra vi har det!

Efter lunch åkte vi ut till "fängelseön" Robben Island (som egentligen betyder säl-ön). Där fick vi massa information om hur man fängslade enbart färgade män på ön och hur olika de behandlades beroende på vilken ras de tillhörde. De politiska fångarna fick absolut inte blandas med övriga fångar då de riskerade att ha dåligt inflytande på dem, de ansågs farligare än de fångar som begått "vanliga brott".
Vi fick kika på Nelson Mandelas cell där han suttit i 18 år, ca 6 kvm stor och en pläd till madrass. Det var en man som själv suttit fånge på Robben Island som var vår guide och det var ett intressant besök. Båtresan till och från ön var inte så intressant - var nog lite sjösjuk :S 

På kvällen skulle vi fira Philip med "finmiddag" var det tänkt, men vi sköt fram det lite eftersom Fia kände sig febrig och stannade hemma. Vi gick ned till Waterfront och åt middag där. 

 




kommentarer:

här kommenterar du:

namn:

din e-postadress: (ser bara vi)

din blogg:

kommentar: